Skip to main content

Ofte stilte spørsmål

Er det farlig med narkose?

Svar: Risiko ved generell anestesi når du ikke er akutt eller alvorlig syk er minimal ved moderne metoder. Du kan trygt gjennomgå tannbehandling i narkose dersom det er nødvendig.

Kan jeg våkne under narkosen og ikke kunne beskjed?

Svar: Du kommer ikke til å våkne under narkosen. Vi har mange overvåkningsmuligheter som vil kunne gi oss beskjed om at du er i ferd med å våkne. Det viktigste er at vi overvåker søvndybden med et apparat som gir beskjed om hvor dypt du sover

Jeg er redd jeg ikke våkner fra narkosen, kan det skje?

Svar: Narkosemidlene vi bruker brytes raskt ned og tåles godt. Dosene tilpasses etter vekt, alder og ditt behov. Vi kjenner ikke til noen som ikke har våknet etter denne type narkose.

Jeg er redd jeg må på do under narkosen

Svar: Blæren vil ikke tømmes så lenge du sover. Men mange vil føle trang til å gå på toalettet straks de har våknet. Det er viktig at en har vært på toalettet rett før narkosen for å unngå å sove med spent urinblære.

Kan jeg komme til å snorke under narkosen?

Svar: Når du har sovnet, legger vi ned en tube i luftrøret som du puster gjennom. Dette hjelper deg å ha frie luftveier mens tannlegen arbeider med tennene dine.

Jeg er redd stikk, er det andre måter å sovne på?

Svar: Når vi gir narkose hos tannlegen, har vi kun mulighet til å gi narkose gjennom en blodåre. Dersom du er veldig engstelig for stikk på grunn av tidligere opplevelser, ber vi deg ta kontakt med oss i god tid før du møter til narkose. Du kan gjerne be tannlegen formidle kontakt. Alternativt kan du kjøpe bedøvelsesplaster (EMLA plaster) og lime dette på over synlig blodåre på hånden eller i albuen (hvor blodprøve ofte tas)

Blir jeg passet på under narkosen?

Svar: En anestesilege eller anestesisykepleier overvåker narkosen og er alltid tilstede så lenge du ligger i narkose. Vi overvåker hjerneaktivitet, lunge- og kretsløpsfunksjon gjennom hele narkosen og noterer alle data inn i en anestesijournal

Blir jeg kvalm under narkosen?

Svar: Ved denne type narkose blir du ikke kvalm.

Hva skal jeg ha på meg?

Svar: Ha gjerne på løstsittende, behagelige klær, og varme strømper. Spesielt viktig er dette dersom det er planlagt langvarig behandling.